PAF TÉMA: OSTROVY ANIMACE

Sekce nazvaná Ostrovy animace se zaobírá malými dějinami národů nebo etnik, kterým takzvané velké dějiny dlouho nedovolily promlouvat. Příkladem jsou kmenová traumata Afriky, potomků sovětského imperialismu nebo dědiců kolonialismu, kteří poukazují nebo usilovně poukazovali na to, jak vidí svoji zemi a historii. Techniky animace byly často důležitým prostředkem k podobným výpovědím. Sekce mimo jiné nabídne profily tvůrců, jakým je například Ishu Patel, indický umělec využívající prvky folkloru nebo maďarské autory různých gerenací s jejich neupjatým hledáním východoevropské identity.



Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
2_transkanadska_magistrala

14:00 | PÁTEK 10.12.2010 | divadelní sál

pásmo filmů

 

 

Osobitost země javorového listu se definuje mezi demokratickou americkou mentalitou a pietní oddaností vůči víceméně překonané autoritě britského království. Neopominutelná je pochopitelně i frankofonní vazba – to doloží například série Canada Vignettes nebo biografický medailon Theodora Usheva Lipsett's Diaries.

Tyto filmy vyrábí a distribuuje National Film Board of Canada.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
1_imperatori_sveta

19:00 | PÁTEK 10.12.2010 | filmový sál

pásmo filmů

 

 

Blok se zaměřuje na takové snímky, které zkoumají vztah animátorů – národnostně utlačovaných občanů – k domovině. Otázky historické paměti a domova přiblíží absolventský snímek Pavla Koutského Navštivte Prahu nebo film Andrewa Kavanagha Hasan Everywhere.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
4_afrika_ebele_okoye

22:00 | PÁTEK 10.12.2010 | divadelní sál

pásmo filmů

 

 

Jak dokládá černošský vědec z Británie Charles daCosta, který sestavil africký program, ani v Americe ani v Británii nemá černošské etnikum dobré zastoupení v médiích. Často je to právě animace, která pak jejich zážitky doma i v diaspoře odráží: třeba daCostův vlastní film School Dinners.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
2_cestovani_dejin_perak

14:00 | SOBOTA 11.12.2010 | filmový sál

pásmo filmů

 

 

Pro všechny učebnice dějepisu světa, pro všechny historické události je typické, že byly psány rukou vítězů, rukou těch, kdo aktuálně měli moc určit, co je pravda. Animace často slouží jako nástroj účinné vyjadřovací zkratky. Blok nabízí Péráka a SS Jiřího Trnky či Guns, Bees and Tadpoles Johna McCloskeyho o životě v politicky napjatých režimech.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
1_trauma_visegrad

20:00 | SOBOTA 11.12.2010 | filmový sál

pásmo filmů

 

Blok sleduje, jak animace pomáhala v komunismem svázaných zemích střední Evropy k alespoň zastřenému sebevyjádření a zda je schopna podobně angažovanému účelu sloužit i ve svobodných časech. Metaforickou podobu, jejíž poselství unikalo cenzurnímu aparátu a tmelilo publika ve společném pochopení, vystihují snímky Jiřího Trnky Ruka a Jana Švankmajera Byt. Středoevropskou současnost pak přiblíží polský tvůrce Robert Proch (Virus) či Maďarka Tünde Molnár s filmem I am Simon.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
3_ostrovy_mytu_dumala

22:00 | SOBOTA 11.12.2010 | filmový sál

pásmo filmů

 

 

Za každým národem stojí bohatý a barvitý fond národních mýtů, pohádek a příběhů, v nichž jsou zaklety nahromaděné vzpomínky, zkušenosti, radosti i utrpení. K převyprávění, ať už pietnímu nebo potměšilému, se uchylují Maďarka Gizella Neuberger ve snímku Tale about Miraculous Deer a Polák Piotr Dumala v Little Black Riding Hood.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
1_sny_australie_byrne

12:00 | NEDĚLE 12.12.2010 | filmový sál

pásmo filmů

 

Blok australské animace přináší unikátní možnost seznámit se s pracemi tamních workshopů, v nichž se seberealizují původní australští obyvatelé, Aboriginci. Mnohé z promítaných snímků vůbec neexistují v běžném distribučním rámci, slouží jako terapeutické nástroje. Doplňují je snímky osobitých „bílých" Australanů: Dennise Tupicoffa, Sophie Byrne nebo Lee Whitmore.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Aktivity PAFu v roce 2019 podpořili: Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond kinematografie, Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj a Praha 7.

Více v sekci Partneři